Når du skriver din kode – i HTML, CSS, JavaScript og så videre – så arbejder du, med stor sandsynlighed, lokalt på din computer. Det vil sige, at der ikke er nogen andre end dig, og dem, der kigger på din skærm , der kan se den fantastiske hjemmeside, som du er ved at udvikle. I dette blogindlæg får du svaret på, hvordan du får din kode op på nettet, så din hjemmeside kan få sig et liv. Det ”transportmiddel”, som du skal bruge, hedder en FTP-klient, og den er meget enkel at bruge.

Du skal bruge FTP-klienten, når du skal overføre filer fra din computer til nettet (altså lægge filerne online, på en webserver), og når du vil kopiere online-filer ned til din computer. Det kan for eksempel være, at du vil lave en sikkerhedskopi af din hjemmeside, eller at du vil ændre noget på den.
Så trækker du simpelthen filerne ned på din computer med FTP-klienten, ændrer og opdaterer filerne og lægger dem op på nettet igen med FTP-klienten. Du kan også ændre filer, der ligger online, uden at trække dem ned på din pc.
Det er altså dét, som en FTP-klient kan: Du kan forbinde den til en FTP-server, og derefter kan du så bruge den til at navigere rundt i de filer, der ligger på serveren og downloade filer eller lægge flere op.
FTP står for File Transfer Protocol. (En protokol er det sprog, som computere bruger til at tale sammen). Det betyder på hverdagsdansk, at FTP-klienten kan transportere filer mellem to computere.
Sådan fungerer FTP
Når du vil bruge FTP, så skal du downloade en FTP-klient til din computer. Det kan for eksempel være den gratis klient, der hedder Filezillla (den bruger jeg selv).
Når du har downloadet FTP-klienten, så skal du åbne den og sørge for, at der er forbindelse til nettet. Derefter skal du forbinde FTP-klienten til den FTP-server, som du vil lægge filer op på eller hente filer fra.
Helt overordnet betyder det, at du skal udfylde nogle konkrete oplysninger i nogle bokse i FTP-klienten. De oplysninger sikrer både, at du bliver forbundet til den rette server – og at hvem som helst ikke bare kan få adgang til filerne, som din hjemmeside består af.
Når der er skabt forbindelse mellem FTP-klienten og FTP-serveren, så kan du let trække filer fra webserveren og ned på din computer – eller omvendt. Man kan også sige, at du med din FTP-klient sender en anmodning til FTP-serveren om at få eller at sende nogle filer.
Her er oplysningerne der forbinder klient og server
Du skal bruge din FTP-klient – om det er Filezilla eller en anden – når du har en hjemmeside, som du vil ændre på. Enten ved at lægge filer op på den eller ved at downloade filer fra den, så du kan ændre dem lokalt på din pc, før du lægger den op på hjemmesiden igen.
Da du oprettede din hjemmeside, så købte du dig et domænenavn og en plads på et webhotel. Jeg har for eksempel købt plads på et webhotel hos Unoeuro – men der er mange andre webhoteller at vælge imellem. Når du har købt plads til din hjemmeside på webhotellet, så får du tilsendt en mail fra webhotellet, hvor der blandt andet står de oplysninger, som du skal bruge, når du skal forbinde din FTP-klient med serveren.
Host, usernname…
Helt konkret er de oplysninger, som du skal bruge:
Host, username, password, port
Host er navnet på den FTP-server, som du vil forbinde klienten til (det får du at vide af webhotellet)
Username kan for eksempel være dit fulde domænenavn uden ”www”, for eksempel kodekuren.dk
password – kodeordet – får du også fra webhotellet
port er som regel 20 eller 21.
FileZillla og andre FTP-klienter
FileZilla er nok én af de mest kendte FTP-klienter. Den blev udviklet for næsten 20 år siden, og var oprindeligt et skoleprojekt. Det kan du læse mere om her: https://lifehacker.com/behind-the-app-the-story-of-filezilla-1724887234. FileZilla er let at bruge, og den er open source, det vil sige gratis at downloade og bruge.
Andre FTP-klienter er: Total Commander, WinSCP, Cyberduck, Transmit, Free FTP, WS_FTP Professional, Core FTP LE, CoffeeCup Free FTP… og der er mange flere. Nogle af dem er gratis (som Filezilla) andre koster penge. Du kan læse om nogle af de mest populære FTP-klienter og deres fordele her og her