Så – hvad er HTML egentlig?

Her er en lille begynder-guide til HTML og inspiration til, hvordan du kan komme i gang med det. Fra egen erfaring har jeg lært, at det ikke er svært at begynde på, og du kan hurtigt se resultater.

90’er-retro

Jeg er gået i gang med at lære HTML. Det er mit allerførste programmeringssprog. Ok, det er ikke et ”rigtigt” programmeringssprog, siger man – men lad os snakke om det lidt senere.

HTML bruger man til at lave hjemmesider, og jeg er ret overrasket over, at det kun tager nogle timer at lære HTML nok til at lave en hjemmeside, der ser ok ud. Altså på en 90’er-agtig måde, men alligevel..! Og det er så stort at se siden komme på nettet! Den er følelse af, at det her er noget, som jeg selv har kodet!

Det kan du også hurtigt komme i gang med. Alt, hvad du skal bruge for at komme i gang med HTML er din notesblok/notepad på pc’en eller et tilsvarende program på Mac eller Linux og en internetforbindelse.

Men først lige et par ord om, hvad HTML er.

Sådan ser min første spæde HTML-hjemmeside ud.

Hvad er HTML

Der er brugt HTML til at programmere alle hjemmesider på nettet. HTML bruger man til at lave alt det helt basale på en hjemmeside: Strukturen, teksten og til en vis grad også udseendet.

Det vil altså sige, at du kan lave en simpel hjemmeside med informationer og billeder og massevis af undersider, der kan henvise på kryds og tværs til hinanden og til andre hjemmesider på nettet.

De fleste hjemmesider er også programmeret med andre sprog udover HTML, det kan eksempel være PHP eller JavaScript. Det er nødvendigt at bruge andre sprog, hvis hjemmesiden skal ”gøre” noget (være interaktiv). Det kan for eksempel være, at du vil have en kontaktformular, som dine kunder kan kontakte dig igennem. Så kan du bruge PHP eller JavaScript.

Ok, hvorfor er HTML så ikke et programmeringssprog?

HTML står for HyperText Markup Language, og det er et såkaldt opmærkningssprog (altså ikke et programmeringssprog). Opmærkningssprog stammer fra forlagsbranchen. Meget simpelt forklaret går det ud på, at HTML både rummer tekst og information om, hvordan den tekst skal struktureres.

Det vigtigste ved det er, at du ikke med HTML alene kan lave en hjemmeside, som dine kunder kan gøre noget på. De kan kun scrolle og bladre frem og tilbage på hjemmesiden og klikke på links til andre sider. Og i nogle tilfælde er det rigeligt. Fx en freelancer, som har en side med sit CV på.

Den her video giver en fin intro til, hvad HTML er.

Hvordan kommer man så i gang med at lære HTML?

Der er rigtig mange sider på nettet, hvor du kan få gratis kurser i HTML. Og der er selvfølgelig også betalingssider, der udbyder kurser i det.

Jeg prøvede selv at komme i gang med at lære HTML på én af de gratis sider. Men det fungerede ikke for mig, fordi det var et helt nyt og stort emne, jeg skulle lære, og jeg tabte simpelthen overblikket og koncentrationen. Det fungerer åbenbart bedst for mig med bøger, når jeg skal orientere mig i noget helt nyt. Den bogserie, som jeg er blevet glad for hedder ”Head First”.

Ultrakort anmeldelse: ”Head First HTML and CSS”

Hvis du er fuldstændig nybegynder lige som mig og hurtigt står af, hvis lærebøger bliver for tørre, tunge og indforståede, så vil jeg anbefale ”Head First HTML and CSS” (2012) af Elisabeth Robson og Eric Freeman.

Min første HTML-programmeringsbog. Head First-serien er en god serie for begynder-programmører

Bogen går frem i et stille og roligt tempo, som de fleste kan være med på, og for hvert kapitel bliver der bygget lidt mere på. I løbet af få sider har du faktisk lært nok til at lave din allerførste hjemmeside.

Head First har nogle gode øvelser i slutningen af hvert kapitel, så du lige får opsummeret alt hvad du har lært, så der er en lidt større chance for, at det hænger fast.

”Head First HTML and CSS” er godt nok en større sag på 700 sider, men her er masser af tegninger og humor, og jeg i hvert fald ikke har oplevet at kede mig.  Den er ikke så velegnet, hvis du allerede har lidt erfaring med programmering, men rigtig god for nybegyndere, fordi den går så langsomt frem.

INSPIRATION: Gratis HTML-kurser på nettet
Heldigvis er vi forskelligt indrettet, og derfor har jeg lavet en liste over nogle af de hjemmesider, der udbyder gratis HTML-kurser. Det kan jo være, at ét af de kurser vil være det helt rigtige for dig.
Codeacademy
W3Schools
Og et HTML-kursus på dansk hos nemprogrammering.dk