Hvilket programmeringssprog skal være dit første?

Det er svært at vælge sit første programmeringssprog. For der er over tusind sprog at vælge imellem. Her kan du få inspiration til, hvordan du kan gribe det an.

En rejse på tusinder af kilometer starter med et enkelt skridt. Mit første skridt har været at vælge mit første programmeringssprog. For jeg ville have gang i noget konkret, et værktøj, som jeg kan lege med. Sådan lærer jeg allerbedst.

Sådan havde jeg det, da jeg skulle vælge mit første programmeringssprog.

For andre vil det give mere mening at gå mere nørdet til værks. De kan med fordel læse om de grundlæggende og generelle regler og byggesten inden for programmering.

Kan man starte med det forkerte programmeringssprog?

Et programmeringssprog lærer man ikke på en weekend. Tværtimod tager det hundreder, ja nok tusinder af timer at lære et sprog så godt at kende, at det kan bruges til noget fedt. Så jeg gik ret kold på tanken om at vælge forkert.

Jeg læste mig frem til, at man sådan set ikke kan vælge forkert. Hvis man finder ud af, at der er et programmeringssprog, som ikke rigtig duer for én, så kan man bare gå i gang med at lære et andet.

Og den virkelig gode nyhed er, at det er lettere at lære det næste programmeringssprog at kende, når man først har stiftet bekendtskab med et programmeringssprog. Og det bliver lettere og lettere.

Så det handler altså om at springe ud i det og vælge et sprog, der umiddelbart siger én noget

Der er vel nogle programmeringssprog, der er særligt gode for nybegyndere? (Altså, når man er fuldstændig nybegynder. )

Alle de artikler, som jeg har læst om lige præcis det her , konkluderer præcis det samme: It depends. Det vil sige, at det afhænger af rigtig mange ting.

For der er selvfølgelig nogle programmeringssprog, der er teknisk lettere tilgængelige end andre.

Og der er nogle af de måske teknisk komplicerede sprog, som du kan finde så meget materiale om på nettet, at du bliver hjulpet rigtig meget på vej.

Din motivation er også vigtig: Hvad vil du gerne bruge programmering til? Hvad kan du godt lide at lave, hvor meget tid har du?  Vil du gerne arbejde professionelt med det på et tidspunkt eller er det ”bare” hygge?

Ja, fint nok. Men der er flere tusind programmeringssprog at vælge imellem!

Du kan se en liste over de mest anvendte programmeringssprog her.  Der er rigtig mange at vælge imellem. Og man bliver gammel, før man når igennem den liste, hvis man skal tjekke dem alle sammen ud.

Med mindre, at man gerne vil gøre det lidt ekstra svært for sig selv, så er jeg overbevist om, at det er en god idé at starte med ét af de allermest almindelige programmeringssprog.

For de mest almindelige sprog vil være lettest at finde materiale og fora om på nettet.

Og det vil på sigt være lettere for dig at finde nogle andre programmører at lave noget sammen med, end hvis du har lært et smalt nichesprog.

Det er meget godt at have i baghovedet, at et programmeringssprog først og fremmest er et sprog, som programmører bruger til at kommunikere med hinanden.

Så – hvad har jeg selv gjort?

Jeg vil gerne bruge programmering professionelt. Til daglig arbejder jeg med kommunikation, især med webkommunikation. Så det har været oplagt at tage udgangspunkt i (og så kan jeg altid bevæge mig videre derfra).

Jeg har valgt, at mit første programmeringssprog skal være HTML, fordi jeg har hørt, at det er let at komme i gang med, og jeg kan bruge det med det samme i mit arbejde.

HTML som det første sprog

HTML er egentlig ikke et ”rigtigt” programmeringssprog, fordi det ikke kan få en hjemmeside til at gøre noget. For eksempel kan man ikke lave en kontaktformular på sin hjemmeside med HTML – man kan i hvert fald ikke få kontaktformularen til at virke.

HTML handler kun om hjemmesidens struktur og udseende. HTML kaldes for et tekst markup-sprog.

Men selvom HTML ikke er et rigtigt programmeringssprog, så giver det en god introduktion til at kode, fordi det er baseret på samme koncept som programmeringssprog. Og man kan meget hurtigt se resultaterne af det, man laver!

Når jeg har lært HTML: Min plan

Det er begrænset, hvad man kan lave på sin hjemmeside med HTML. Derfor er det min plan at gå videre med at lære sproget CSS, når jeg er kommet godt i gang med HTML. CSS er også et markup-sprog (altså heller ikke et ”rigtigt” programmeringssprog). Det bliver kort sagt brugt til at få en hjemmeside til at se godt ud: Farverne, skrifttyperne, rammer og så videre.

Men CSS kan altså heller ikke bruges til at få en hjemmeside til at gøre noget. Så derfor har jeg planlagt, at jeg efter CSS vil lære JavaScript (som ikke skal forveksles med Java). JavaScript er et rigtigt programmeringssprog, og det bruges til at lave interaktive hjemmesider og webprogrammer.

JavaScript er samtidig et af de mest almindelige programmeringssprog, så derfor regner jeg med at kunne finde en masse materiale og ressourcer om det på nettet.

Jeg håber, at du kan bruge det her til inspiration. Hvad skal være dit første sprog?

INSPIRATION TIL DIT FØRSTE PROGRAMMERINGSSPROG
Her er en fin lille øvelse, som kan give dig et godt prej om, hvilket programmeringssprog du skal vælge som dit første.

Den her artikel er interessant, hvis du vil arbejde professionelt med programmering. Den fortæller om, hvilke jobmuligheder, der er inden for de forskellige mainstream programmeringssprog, hvad du kan forvente at få i løn (i USA) og en forudsigelse af, hvilke programmeringssprog, der vil hitte i nærmeste fremtid.

Den her artikel giver et super overblik over de forskellige mainstream programmeringssprog, og hvad man kan bruge dem til.

Her er en artikel med forslag til de 13 bedste programmeringssprog at lære i 2017 (og den er nok ikke helt forældet her i 2018) og med beskrivelser af, hvad man kan bruge de forskellige sprog til.

En artikel om de 6 programmeringssprog, der (ifølge artiklen) er lettest at lære for begyndere.