Det her er HTML5 – en intro

I den nyeste version af HTML, som hedder HTML5, er der mulighed for at arbejde med video, lyd og billeder. Derudover taler HTML5 godt sammen med både søgemaskiner og   mobile devices. Jeg glæder mig til at dykke endnu mere ned i det. Her er i første omgang sådan en  overordnet intro til, hvad HTML5 er for en størrelse.

HTML er byggestenene til alle hjemmesider, og HTML-koden instruerer browserne i, hvordan en hjemmesides tekst, billeder mv vises korrekt. Derfor har det helt enormt stor betydning, når der lanceres nye versioner af HTML. Og- som du nok kan regne ud – er HTML5 nummer 5 i rækken. Det er altså sket nogle gange i historien, siden den første lancering af HTML i 1991.

Nye features og muligheder

Formålet med at skabe HTML5 var at gøre behovet for licensbaserede plug-ins mindre. Det er for eksempel plugins som Adobe Flash, som man hidtil har kunnet integrere i sin kode for at vise en video på sin hjemmeside. Men nu er det blevet muligt at arbejde med video direkte i HTML5. Det samme gælder for fotos, billeder og grafiske illustrationer.

HTML 5.2 makes the venerable plugin system obsolete. The Web was once extended by plugins – downloaded code with great power over the user’s computer. New technologies or capabilities such as virtual reality or speech interaction are now developed as part of the Web Platform. This allows for better control over potential security flaws, often reduces the cost of development, and enables more focus on the services people want to build than the platform they stand on. Fra W3C’s blog

Med HTML5 er der i det hele taget blevet introduceret nye features og muligheder. Gamle elementer, der ikke var relevante længere, er blevet droppet og nye, tidssvarende elementer er kommet til. Det skriver W3C på deres blog ved lanceringen af HTML 5.2.

Så hvad er nyt?

Selvom jeg som nybegynder ikke har erfaring med at arbejde med tidligere versioner af HTML, så kan jeg se mange fordele ved HTML5. Blandt andet er der lille detalje, der er blevet meget enklere:

Når man skriver sin HTML-kode, så indleder man altid med at gøre browseren opmærksom på, hvad det er for en version af HTML, man bruger.

For eksempel skrev man før i tiden (altså før lanceringen af HTML5) i HTML4:

Til sammenligning skriver man nu i HTML5 (og i alle tidligere og alle fremtidige versioner af HTML) bare:

Det er da blevet enkelt, ikke? Resten regner browseren ud. Så man behøver ikke at gå og holde styr på, hvad det er for en version af HTML, der er standarden på det pågældende tidspunkt.

Bagud-kompatibelt

I modsætning til tidligere versioner af HTML, så er HTML5 bagudkompatibelt. Det betyder, at selvom HTML5 er blevet standarden, som de fleste webbrowsere forstår, så kan tidligere versioner af HTML stadig godt blive læst af browserne. Det har den klare fordel, at man ikke skal i gang med at programmere hele sin hjemmeside på ny, når der bliver lanceret en ny HTML-standard.

Søgemaskineoptimering (SEO)

Søgemaskineoptimering, også kaldet SEO, er brændende hot, så det er der selvfølgelig også taget højde for i HTML 5. Så nogle af de nye strukturelle elementer, der er blevet introduceret, definerer et websites vigtigste områder, og det bliver derved lettere for søgemaskiner at læse og indeksere det website. De elementer hedder <header>, <footer>, <article> og <nav>.

<article>-elementet fortæller søgemaskinen, at her er hovedindholdet på websitet. <nav>-elementet fortæller søgemaskinen, at i det her område er der links, så man kan navigere rundt på siden.

Andre nye features

Hvis jeg skal nævne nogle af de andre features, som jeg har læst mig til (og glæder mig til at få fingrene ned i), så er det muligheden for at oprette en lokal lagerdatabase, at der er drag-and-drop, mulighed for at redigere dokumenter, og det er let at optimere et website til mobilen.

Og så er det gjort lettere for browsere at acceptere internationale email-adresser, så mennesker over hele verden kan bruge deres egne bogstaver, skriver W3C.

Seneste release er HTML 5.2

HTML 5 bliver lanceret løbende af W3C. Første lancering af HTML 5 var i oktober 2014. Den nuværende standard, HTML 5.2, blev lanceret i december 2017. Og HTML 5.3 er på vej, forlyder det fra W3C, der planlægger at lave ny release af HTML 5 hvert år.

Fremtidige lanceringer af HTML5 er dog ikke helt lige til at forudsige, ifølge W3C. For en del af det afhænger af samarbejdet med WHATWG.

Og stemningen mellem de to organisationer er ikke just den bedste. Baggrunden om det kan du læse mere om i dette blogindlæg.

Summa summarum er, at W3C og WHATWG havde et samarbejde omkring udviklingen af HTML5 indtil 2011 med programmøren Ian Hickson fra Google som redaktør.  I 2011 nåede de to organisationer dog frem til den konklusion, at de havde helt forskellige målsætninger for HTML5:

Hvor W3C ønskede at tegne en streg i sandet med lanceringen af HTML 5 og kalde den for standarden lige nu, så ville WHATWG arbejde på en version, der hele tiden i en uendelig proces blev udviklet og forbedret. Den version kalder WHATWG HTML Living Standard. Jeg vil på et tidspunkt skrive et indlæg med en sammenligning af de to versioner, og så skal jeg nok smide et link ind her.

I 2012 oprettede W3C så deres egen redaktion, der skulle stå for udviklingen af HTML5-standarden. Imens fortsatte WHATWG med at udvikle videre på deres HTML Living Standard. Og så vidt, jeg har kunne researche mig frem til, bliver der kopieret flittigt mellem de to versioner.

Det var en meget overordnet introduktion. Nu glæder jeg mig til at få fingrene ordentligt ned i koden, så jeg næste gang kan skrive lidt mere teknisk om HTML 5.

INSPIRATION

Photo by Lukas from Pexels